Espa - 2014-2020
Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProductPieces}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 29€ με Box Now

Ελάχιστο ποσό παραγγελίας με 'Αποστολή με Courier' 9,90

Αναζήτηση

Φούσκωμα ή δυσπεψία; Τι είναι τα πεπτικά ένζυμα & πως σχετίζονται;

Φούσκωμα ή δυσπεψία; Τι είναι τα πεπτικά ένζυμα & πως σχετίζονται;

Υπάρχει μια παλαιά λατινική έκφραση, "sine qua non", η οποία μεταφράζεται ως "χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει." Όταν πρόκειται για την υγεία και τη διατροφή, τα πεπτικά ένζυμα μπορεί να είναι το σημαντικότερο "sine qua non".

Ο άνθρωπος είναι ο μόνος από το ζωϊκό βασίλειο που τρέφεται με μαγειρεμένο και επεξεργασμένο φαγητό. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι μόνο αφύσικο είναι επίσης και πέρα για πέρα ανθυγιεινό. Γιατί; Επειδή οποιαδήποτε παρατεταμένη θερμότητα από 118 βαθμούς Κελσίου και πάνω καταστρέφει σχεδόν όλα τα ένζυμα, διακόπτοντας έτσι την πεπτική διαδικασία. Επιπλέον, οι περισσότερες μορφές επεξεργασίας τροφίμων καταστρέφουν τα ένζυμα. 

Η πέψη είναι μία ζωτική διαδικασία κατά την οποία η τροφή που λαμβάνουμε διασπάται ώστε το σώμα να μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Τα πεπτικά ένζυμα είναι ένζυμα που συμμετέχουν στη διαδικασία της πέψης και βοηθούν στην διάσπαση των τροφών και κυρίως την απορρόφηση των θρεπτικών τους στοιχείων.

Τα πεπτικά ένζυμα χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες με βάση τα θρεπτικά συστατικά των τροφών τις οποίες διασπούν. Έτσι, υπάρχουν τα πεπτικά ένζυμα που διασπούν:

▶︎ υδατάνθρακες
▶︎ λίπη
▶︎ πρωτεΐνες.

Η ανεπάρκεια ενζύμων μπορεί να προκαλέσει κακή πέψη και κακή απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται πεπτικές ενοχλήσεις όπως φουσκώμα ή δυσπεψία. ενώ έχουν αποδοθεί σε αυτά αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η φύση μας είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν ένζυμα και να τις μασάμε καλά ώστε να αναμιγνύονται με το σάλιο που είναι επίσης πλούσιο σε ένζυμα.

Τροφές πλούσιες σε ένζυμα είναι:

▶︎ ανανάς
▶︎ παπάγια
▶︎ κεφίρ
▶︎ τζίντζερ
▶︎ μάνγκο

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά πεπτικά ένζυμα είναι τα παρακάτω:

Λιπάση

Η λιπάση είναι ένα ένζυμο απαραίτητο για το πεπτικό σύστημα. Το όνομα του φυσικά προέρχεται από την ελληνική λέξη λίπος και η κύρια λειτουργία του είναι να διασπά τα λίπη στο σώμα σε πιο μικρά, εύπεπτα στοιχεία για την διευκόλυνση της διαδικασίας της πέψης.

Κυτταρινάση

Η κυτταρινάση επιτρέπει την απορρόφηση ζωτικών θρεπτικών στοιχείων. Δεν παράγεται από το ανθρώπινο σώμα ενώ είναι ιδιαίτερα πολύτιμη διότι σπάει τους δεσμούς που υπάρχουν στις ίνες και αυξάνει τη θρεπτική αξία των φυτικών τροφών. Για να αφομοιώσουμε σωστά χόρτα και λαχανικά το σώμα χρειάζεται απαραίτητα την κυτταρινάση.

Γλυκοαμυλάση

Το ένζυμο γλυκοαμυλάσης είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των αμύλων σε ζάχαρη η οποία μπορεί αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας από το σώμα. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η γλυκοαμυλάση μπορεί επιπλέον να βοηθήσει την πέψη και να μειώσει το φούσκωμα.

Βρωμελίνη

Η βρωμελίνη είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στους καρπούς και το μίσχο του ανανά. Μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αφομοιώσει πολύπλοκες πρωτεΐνες. Η βρωμελίνη υποστηρίζεται από πολυάριθμες μελέτες για την θετική επίδραση της στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στη δυσπεψία και καούρα. Επιπλέον, βοηθά στην εξισορρόπηση της οξύτητας του στομάχου.

Αμυλάση

Η διάσπαση των σάκχαρων, των αμύλων και των υδατάνθρακων απαιτεί την παρουσία αμυλάσης. Στην πραγματικότητα, πολλά κοινά συμπτώματα μπορεί να είναι ένα σημάδι ανεπάρκειας αμυλάσης. Όταν το σώμα δεν παράγει πεπτικά ένζυμα όπως η αμυλάση, μπορεί να εμφανίσει φουσκώματα και συμπτώματα δυσπεψίας.

Πρωτεάση

Σε σύγκριση με τη λιπάση και την αμυλάση, που διασπούν τα λίπη και τους υδατάνθρακες, η πρωτεάση διασπά την πρωτεΐνη σε αμινοξέα. Στη συνέχεια, το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αμινοξέα για τη βέλτιστη ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτες, η πρωτεάση έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη δυσπεψία και το φούσκωμα.

central pharmacy leaf icon
central pharmacy leaf icon right
Point System
Το Central επιβραβεύει τις αγορές σας!

Track you order icon
Track your order

Ενημερωθείτε άμεσα και απλά για την εξέλιξη της παραγγελίας σας σε πραγματικό χρόνο!