Espa - 2014-2020
Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProductPieces}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 29€ με Box Now

Ελάχιστο ποσό παραγγελίας με 'Αποστολή με Courier' 9,90

Αναζήτηση

Αναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και χαμηλού αιματοκρίτη

Αναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και χαμηλού αιματοκρίτη
Τι είναι η αναιμία
Αναιμία είναι μια διαταραχή στο αίμα κατά την οποία δεν υπάρχει επάρκεια σε ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και αδυναμία.
Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, καθεμιά από τις οποίες έχει τη δική της αιτία πρόκλησης. Μπορεί να είναι είτε μια προσωρινή διαταραχή είτε μια πιο μακροπρόθεσμη και να συνοδεύεται από ήπια ή πιο έντονα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό άμεσα, καθώς η αναιμία μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας που συνυπάρχει.
Για την πρόληψη κάποιων μορφών αναιμίας μπορείς να ακολουθήσεις ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής χωρίς ελλείψεις και υπερβολές.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσεις αναιμία είναι η διατροφή σου (ανεπάρκεια βιταμινών όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ), οι διαταραχές στο έντερο (π.χ. νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη), η έμμηνος ρύση (μέσω της περιόδου παρατηρείται απώλεια ερυθρών αιμοσφαιρίων), η εγκυμοσύνη (κατά την εγκυμοσύνη προτείνεται λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος για να αποφευχθεί η αναιμία), οι χρόνιες παθήσεις (παθήσεις όπως καρκίνος, νεφρική ανεπάρκεια), το οικογενειακό ιστορικό (δρεπανοκυτταρική αναιμία), η ηλικία (οι άνθρωποι άνω των 65 ετών κινδυνεύουν περισσότερο) και τέλος, παράγοντες όπως αυτοάνοσα νοσήματα, λοιμώξεις, αιματολογικές παθήσεις, έκθεση σε τοξικά, αλκοολισμός.

Συμπτώματα και αίτια αναιμίας

Μεταξύ των κύριων συμπτωμάτων αναιμίας συμπεριλαμβάνονται:
• Κούραση
• Αδυναμία
• Λέπτυνση και ωχρότητα δέρματος
• Ταχυκαρδία
• Ταχύπνοια
• Πόνος στο στήθος
• Ζαλάδες
• Πονοκέφαλος
• Κρύα πόδια-χέρια

Τα πρώιμα συμπτώματα της αναιμίας συνήθως περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, επιδεινώνονται καθώς εξελίσσεται η διαταραχή.
Η αναιμία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες. Οι 3 βασικές αιτίες είναι όταν το σώμα δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν κάποια αιμορραγία οδηγεί σε απώλεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι μπορούν να αντικατασταθούν, όταν το ίδιο το σώμα καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τα διαφορετικά είδη αναιμίας περιλαμβάνουν τα εξής αίτια:

• Έλλειψη σιδήρου
• Έλλειψη βιταμινών
• Αυτοάνοσα νοσήματα
• Έκθεση σε τοξικά
• Λοιμώξεις
• Φάρμακα
• Άλλα νοσήματα (Aids, καρκίνος, λευχαιμία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νεφροπάθεια)
• Κληρονομικότητα

Εξετάσεις και διάγνωση της αναιμίας

Η αναιμία μπορεί να διαγνωστεί μέσω γενικής εξέτασης αίματος. Είναι σημαντικό, όταν θα απευθυνθείς στο γιατρό να καταγράψει το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό σου. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν έλεγχο ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη, MCV, MCH, φερριτίνης, σιδήρου ορού, TIBC, τρανσφαιρίνης αιμοπεταλίων, λευκών αιμοσφαιρίων, δικτυοερυθροκυττάρων, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12. Οι φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη είναι μεταξύ 40-52 για τους άνδρες και 35-47 για τις γυναίκες.

Αν διαγνωστείς με αναιμία, θα χρειαστεί να γίνει περαιτέρω βιοχημικός έλεγχος, ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και μορφή της αναιμίας.

Θεραπεία και αντιμετώπιση αναιμίας

Η θεραπεία της αναιμίας εξαρτάται από το αίτιο πρόκλησης και από το είδος της.

Για την αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου συνιστάται συνήθως χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου από το στόμα ή ενδοφλεβίως (παρεντερικά) και αλλαγές στη διατροφή. Για την αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών όπως του φυλλικού οξέος και της Β12 συνιστώνται συμπληρώματα διατροφής. Αν υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης από τον οργανισμό μπορεί να χορηγηθεί και σε ενέσιμη μορφή.

Για την αναιμία που είναι απόρροια χρόνιων παθήσεων, η θεραπεία εστιάζει στην αντιμετώπιση του υποκείμενου νοσήματος. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν πολύ, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή άλλες μέθοδοι αποκατάστασης της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και αντιμετώπισης της κούρασης.

Για την απλαστική αναιμία, η θεραπεία περιλαμβάνει μετάγγιση αίματος για να αυξηθεί ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών, αν ο οργανισμός αδυνατεί να παράξει υγιή αιμοσφαίρια. Για την αναιμία που οφείλεται σε παθήσεις μυελού των οστών, η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση μυελού των οστών. Για τη μεσογειακή αναιμία συνιστάται κατά περίπτωση μετάγγιση αίματος, συμπληρώματα φυλλικού οξέος, ειδική φαρμακευτική αγωγή, σπληνεκτομή ή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Σε κάθε περίπτωση ασθενούς με αναιμία απαιτείται επανεξέταση με αιματολογικό έλεγχο ανά 3 μήνες.

Αλεξόπουλος Αλέξιος
Αιματολόγος

Βρείτε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής ΕΔΩ >
central pharmacy leaf icon
central pharmacy leaf icon right
Point System
Το Central επιβραβεύει τις αγορές σας!

Track you order icon
Track your order

Ενημερωθείτε άμεσα και απλά για την εξέλιξη της παραγγελίας σας σε πραγματικό χρόνο!